Sinu otsing ei andnud tulemust.
Laadimine...
Lae uuesti

EESTI LEIVA PÄEV JA SÜGISLAAT

P 16.9.2018 10:00
Rocca al Mare vabaõhumuuseum
6.50 - 18.50
EESTI LEIVA PÄEV JA SÜGISLAAT
16. september 2018
1000 aastat talurahvatoitu


Aastasadu oli meie esivanemate toidulaud üsna kasin ning üksluine. Küll aga hakkasid suured
muutused toimuma talude päriseksostmise aegu. Viimase 150 aasta jooksul on maarahvas
omaks võtnud nii uued köögiviljad-marjad jm kui söögivalmistamise viisid. Kuidas oleme me
jõudnud kodus küpsetatud rukkileiva ja pajas keedetud kördi juurest tänapäevase
mitmekülgse toidukultuurini, mida iseloomustavad hirmsuured supermarketid, restoranid ja
kiirtoit? Kuidas on eestlane söönud läbi ajastute?

Tegevused taludes 10.00-16.00

Sutlepa kabel
11.30 Rukkileiva õnnistamine.

Peatee ja Nuki taluõu – käsitöö- ja toidulaat

Sassi-Jaani talu – maheõu
Ka sel aastal on Sassi-Jaani talu õuel mahetootjate laat ja mahetoodete tutvustamine. Kell
12.00-13.00 toimub publiku lemmik-mahetoote valimine.
Lisaks saab iga huviline Sassi-Jaani talu aidamademel proovida käsikivil vilja jahvatada.

Kiigeplats – Kakumäe Pirukafest 2018
Juba kolmandat aastat korraldab Kakumäe Elu selts koduküpsetamise võistlust, kus kohaliku
zürii poolt valitakse välja parim soolane ning magus Kakumäe Kakuke. Tule kiigeplatsile ja
soeta endale üks maitsev soolane või magus suutäis!

Kolu kõrts
Kell 11.00. 12.00, 13.00 ja 14.00 saab kõrtsi ees nautida armastatud lõõtsamehe Kert
Krüsbani lõbusat pillimuusikat.
Kell 12.00 kuni 14.30 toimub parima laadaleiva valimine.

15.00 toimub auhinnatseremoonia: „Parim mahetoode 2018“ ja „Parim mahetootja 2018“,
publiku lemmik-mahetoote ning sügislaada parima laadaleiva väljakuulutamine.

Pulga talu
Pulga õu on täis nukke ja teatrit! Kell 11.00, 12.00, 13.00 ja 14.00 esineb NUKU teatri näitleja
Are Uder vahva etendusega „Piksepilv“, mis on loodud Fr.R.Kreutzwaldi muinasjutu ainetel.
Etenduse lõppedes saab lähemalt uudistada nukuteatri nukke!

Nätsi tuulik
Kell 11.30, 12.30, 13.30 ja 14.30 tutvustab Eesti Vabaõhumuuseumi teadur Hanno Talving
Nätsi tuulikut ja räägib tuulikute ajaloost Eestimaal.
Nätsi tuuliku juures ootavad huvilisi ka Eesti Pagarite Selts ja Eesti Korstnapühkijate Ühing,
kellega koos saab toredaid nööpe valmistada.

Kuie kool
Iga vanem on oma lapsele öelnud: „toiduga ei mängita!“, Kuie koolis avaneb aga võimalus
just seda teha! Tule meisterda endale soolataignast ilus kujukene!

Härjapea talu
1930. aastate Härjapea talus on perenaisel käsil leivategu, terve maja lõhnab ahjusoojade
rukkileibade järele. Peretütred valmistavad samal ajal leiva peale määrimiseks võimasinaga
värsket võid.

Roosta talu
Talurahva toit oli vanasti üsna ühekülgne sõltudes aastaajast ja talu asukohast. Kõik söödav
kasvatati ja valmistati ise. Leiva jaoks tuli põllud künda ja külvata, valminud vili sirpidega
lõigata, rehetoas kuivatada, rehealuses ära peksta ning tuulata, seejärel terad jahvatada ja
jahust leib küpsetada. Kiirel põllutööde ajal keedeti suures pajas valmis mitme päeva supp
või puder, mida siis leivakõrvaseks jaopärast soojendati. Keset päeva aeti lihtsamalt läbi. Nii
keedab Roosta talu vanaperenaine suveköögis käkke, et neid ülejäänud perele põllule järele
saata!

Köstriaseme talu
19. sajandi teine pool tõi talurahva ellu suured muutused - vabaneti mõisnike ikke alt ning
hakati talusid päriseks ostma, toimus rahvuslik ärkamine ja taludesse jõudis ostukaup. Kui
seni oli maarahvas söönud esivanemate kombel, siis nüüd hakkas eestlaste toidulaud
muutuma. Köstriaseme talu suveköögis keedab perenaine lõunaks silgu kõrvale mõisniku
soovitusel kasvatatud muldõuna ehk kartulit. Toidulõhn ulatub ka rehealusesse, kus näljane
peremees ja sulane reht peksavad.

Lau pood
Eesti Vabariigi ajal arenesid hoogsalt nii kodukultuur kui toidukultuur. Moodi tuli
kohvijoomine, linnades ka kohvikute- ja restoranide külastamine. Ega korralikes kodudeski
toiduga koonerdatud! Igaüks püüdis jõudumööda nii oma kokasoskusi kui arenenud
maitsemeelt näidata. Lau poes on kaks sõbrannat kokku saanud, et kohvi kõrval uusimaid
retsepte ning moeröögatusi arutada.

Sepa talu
Teine maailmasõda on just lõppenud ja kogu Euroopa vaevleb toidunappuse käes. Kuigi
Nõukogude Liidus kehtis näljaga võitlemiseks talongisüsteem, oli toiduainete puudus
igapäevane nähtus. Maainimeste elu oli küll veidi kergem, kuid neid koormasid riiginormid.
Et pere söönuks saaks, hangiti sarnaselt sõjaajale toidulisa loodusest. Just nüüd levis toidu
säilitamine erinevatel viisidel. Nagu hoolsatele perenaistele kohane, valmistavad Sepa talu
naised talveks hoidiseid.

Setu talu
Nõukogude Liidu lõpuaastail polnud Eestis olukord küll nii kriitiline kui mujal, kuid süvenev
majanduskriis andis siinmailgi tugevalt tunda. Rublad ja talongid olid tihtipeale kasutud, sest
poelettidelt vaatas vastu tühjus. Parimaid palasid saadi tutvuste kaudu, üksikud õnnelikud
valuutaomanikud aga hoopiski välismaalastele mõeldud valuutapoest. Poodide pikkadest
järjekordadest, kaubast ilmajäämisest ja saiapuudusest kurdab emale ka koju külla tulnud
saiamaias Setu talu peretütar.

Toetajad ja koostööpartnerid
Veski Mati
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
Kakumäe Elu MTÜ
Eesti Korstnapühkijate Koda
Eesti Pagarite Selts
Rehepeksuks kasutatav rukis on pärit Rebasemäe talu põldudelt Raplamaal

KUIDAS MEIENI JÕUDA?
Tasuta bussid: Muuseumisse toovad tasuta bussid Viru hotelli eest kell 10.00, 11.00, 12.00 ja
13.00. Tagasisõit muuseumist linna suunas kell 12.30, 13.30, 14.30, 15.30. Tagasiteel
nõudepeatus Kristiine keskuse juures.
Autoga: tasuta parkimine nii muuseumi peavärava parklas kui ka tagumises parklas (ca 1 km
peaväravatest Kakumäe suunas).
Ühistransport: muuseumi väravasse toovad bussid nr 21 ja 21B. Muuseumist kesklinna
suunas viivad bussid nr 41 ja 41b. Bussid nr 22, 42 ja 43: sõita kuni Zoo peatuseni, sealt ca
15-minutiline jalgsimatk mööda mereäärset teed. Sõiduajad: soiduplaan.tallinn.ee.
City Tour: sinise liini bussid peatuvad muuseumi peavärava ees. Sõiduajad: www.citytour.ee.

Maitsvat eesti toitu ja ehtsat käsitööd saab kaasa osta suurelt sügislaadalt.
Näita rohkemNäita vähem
Sündmus Kuupäev / Kell Toimumiskoht Hind  
EESTI LEIVA PÄEV JA SÜGISLAAT P 16.9.2018 10:00 Rocca al Mare vabaõhumuuseum 6.50 - 18.50
Hinnainfo
Täispilet 9 €
Õpilane/tudeng/pensionär/laps alates 9a (k.a.) 6 €
Perepilet (2 täiskasvanut + lapsed 9-19a) 18 €
Erivajadustega kliendi saatja 6 €

Lastele vanuses kuni 8 eluaastat (k.a.) on sissepääs tasuta
Erivajadustega klientidele on sissepääs tasuta

Ürituse kestus on 6 tundi
Pilet kehtib terve päeva
Toimumiskoht
Vabaõhumuuseumi tee 12 Tallinn Põhja-Eesti Eesti
Sündmuse korraldaja
Eesti Vabaõhumuuseum
Vabaõhumuuseumi tee 12 Tallinn 13521 Harju
6549100
info@evm.ee