logo
Vali periood
Otsi kaardilt
Menüü

Märt-Matis Lille mütopoeetiline oratoorium ''Emajõe sünd''

K 12.6.2024 18:00 - R 14.6.2024 23:59
31.50 - 51.50
Näita kirjeldustPeida kirjeldus
Mütopoeetiline oratoorium „Emajõe sünd“
 
Mütopoeetiline oratoorium „Emajõe sünd“ on multimeediateos, milles põimuvad  loodus- ja inimhääled kaasaegse muusika, loodusfilmi, animatsiooni ja lavalise liikumisega. Uudisteose peategelaseks on Emajõgi, Lõuna-Eesti olulisimaid sümboleid ja maamärke, ning temaga seotud pärimused ja ajalugu.
 
Loodava heliilma lähtekohaks on loodushelid, millele on salvestusel oma hääle lisanud ERSO orkestrandid. Lavalises esituses lisanduvad erinevad elektroonilised instrumendid (Tammo Sumera), löökpillid (Vambola Krigul ja Anto Õnnis), kannel (Anna-Liisa Eller), kammerkoor Collegium Musicale (dirigent Endrik Üksvärav) ja vokaalsolist Iris Oja.
 
Lisaks lauljatele ja muusikutele on laval näitleja Andres Mähar ja neli tantsijat (koreograaf Ingmar Jõela), kelle esitatu toetab ja liigendab muusikalist ja visuaalset narratiivi. Tekstina on lisaks rahvaluulele kasutatud mitmete eesti luuletajate loomingut.
 
Visuaalselt on „Emajõe sünd“ mütopoeetiline rännak allikast suudmeni. Keskseks narratiiviks on loodusdokumentaal, mis jälgib ja järgib Emajõge lättelt Pühajärvest Peipsini ja ühtaegu nii läbi ajaloo, kui ka nelja aastaaja (operaator/režissöör Remek Meel). Loodusfilmile lisanduvad animatsioonid Kaljo Põllu graafiliste lehtede ainetel kogumikest „Kalivägi“ ja „Kodalased“ (animatsioon Taavi Varm).
 
Teose esitamiseks valmib Tartus Emajõe-äärse Lodjakoja laevaehitussaali unikaalne, jõele avaneva vaatega etenduskeskkond. Etendused toimuvad 12.–14. juunini. Lavastus on ühes vaatuses ja kestab 90 minutit. Sissepääs pool tundi enne algust. Pildistamine ja filmimine pole lubatud.
 
Mütopoeetiline oratoorium „Emajõe sünd“ on osa Ellujäämise Kunstide Loodusloovusfestivalist, mis toimub 5.–15. juunini ja kuulub Euroopa Kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi. Festivali ja multimeedialavastuse etendusi korraldab Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed. Sündmust toetavad SA Tartu 2024, Eesti Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium.
 
Tegu on avaliku üritusega. Korraldaja võib üritusel teha pilte, videoid ja helisalvestisi ning jagada neid nii osalejatega kui ka avalikes meediakanalites.
 
Muusika: Märt-Matis Lill
Libreto: Valdur Mikita ja Margus Kasterpalu
Loodusdokumentaal: Remek Meel
Lava ja kostüümid: Kristjan Suits
Video ja animatsioon: Taavi Varm
Valgus: Priidu Adlas
Liikumine: Ingmar Jõela
Lavastus: Margus Kasterpalu
Laval on solistid Iris Oja, Andres Mähar, Endrik Üksvärav, Anna-Liisa Eller, Vambola Krigul ja Anto Õnnis ning kammerkoor Collegium Musicale.
 
Lisateave:
Ellujäämise Kunstide Loodusloovusfestival
loodusfestival@ut.ee

Üritused

Üritusi ei leitud
Eelismüük Märt-Matis Lille mütopoeetiline oratoorium ''Emajõe sünd'' Märt-Matis Lille mütopoeetiline oratoorium ''Emajõe sünd'' LODJAKODA, Tartu
Osta pilet Märt-Matis Lille mütopoeetiline oratoorium ''Emajõe sünd'' - esietendus Märt-Matis Lille mütopoeetiline oratoorium ''Emajõe sünd'' - esietendus LODJAKODA, Tartu
Osta pilet Märt-Matis Lille mütopoeetiline oratoorium ''Emajõe sünd'' Märt-Matis Lille mütopoeetiline oratoorium ''Emajõe sünd'' LODJAKODA, Tartu
Osta pilet Märt-Matis Lille mütopoeetiline oratoorium ''Emajõe sünd'' Märt-Matis Lille mütopoeetiline oratoorium ''Emajõe sünd'' LODJAKODA, Tartu
Laadimine...
Lae uuesti
Sinu otsing ei andnud tulemust.
Laadimine...
Lae uuesti