logo
Vali periood
Otsi kaardilt
Menüü

Orzel. Laidoneri ööd

R 26.4.2024 19:00
Näita kirjeldustPeida kirjeldus
ORZEL. LAIDONERI ÖÖD
 
Autor Loone Ots
Lavastaja Jaanus Nuutre
Lava- ja kostüümikunstnik Jana Wolke
Helikunstnik Tobias Tammearu
Valguskunstnik Targo Miilimaa (Noorsooteater)
Valgus- ja heli tehnik Margus Ruhno
Grimeerija Tuuli Alliksaar
Etenduse juht Inge Kaseleht
 
Osades: Liina Tennosaar, Peeter Tammearu
 
Draama „Orzel. Laidoneri ööd“ on kinnitatud faktidel põhinev, kuid neid fantaasiaga siduv ja arendav tõsieludraama Eestile saatuslikest otsustest, mida pidi langetama Eesti sõjaväe ülemjuhataja kindral Johan Laidoner.
Näitemäng kujutab nelja saatuslikku ööd (14.—18.09.1939) teise maailmasõja algul. Nende ööde jooksul palus Eestilt varjupaika Poola allveelaev Orzel, mille eestlased interneerisid, kuid mida ei antud välja ei Saksamaale ega NSV Liidule. Selle asemel lasid eestlased Orzelil 18. septembri öösel põgeneda. Otsus vallandas laviini, mis päädis Nõukogude Liidu baaside loomisega Eestisse ja hiljem Eesti okupeerimisega. Kuid Orzeli vabastamine säilitas paljude silmis Eesti au ning ühes sellega ka ülemjuhataja ohvitseri maine. Draama vaatleb Orzeli juhtumist ja selle kajastust abielupaar Laidoneride majas. Arvamused põrkuvad, kui üks pool on rahvuselt poolakas ning teine eestlane. Kas abikaasade vaheline side peab tuleproovile vastu?
Draama eesmärk on tutvustada Eestis seni liiga vähe kõlapinda leidnud ajaloosündmust, mille kontekst – Eesti suhted juba sõdivate riikidega – on ootamatult aktuaalne ka praegu. 
Orzeli juhtumist on Poolas avaldatud raamat ja Eesti riigiarhiivis säilitatakse laeva komandöri tunnistust. Huvi pakub, et Orzeli teemat puudutati Eesti ajakirjanduses väga napilt, justkui tsenseeritult, ja põhiliselt tohtis sellest üldse kirjutada ainult riigi võimul oleva kliki häälekandja Uus Eesti. Niisiis sai rahvas Orzeli kohta pigem suulist, subjektiivset ja vastuolulist infot.

Üritused

Üritusi ei leitud
Laadimine...
Lae uuesti
Sinu otsing ei andnud tulemust.
Laadimine...
Lae uuesti