logo
Vali periood
Otsi kaardilt
Menüü

Alasti tõde

R 10.5.2024 17:00 - L 11.5.2024 20:00
Näita kirjeldustPeida kirjeldus

Arvamusfestival saunades, kus arutelulavadena on sauna lavad. Eesmärk on tore koosviibimine, saunakultuuri edendamine ja vestluskultuuri arendamine saunatamise eeskujul.

Linnaujula randa Emajõe äärde tuuakse mobiilsed saunad. Igal täistunnil algab dialoogi põhimõtel vestlus, mis kestab 20-30 min. Sellele järgneb jahutamine. Vestlused on kolmel teemal: rehe, rohe ja rahu. Ja uuel täistunnil saab alguse uus vestlus. Ka jahutamise ajal on võimalik vestlust jätkata. Saunade kõrval on riietumiseks telk ning joogi- ja söögimüük.

Festivalialale Tartus Emajõe kaldal tuleb 12 erinevat sauna, teiste hulgas heategevusprojektina Ukraina sõduritele saadetav rindesaun. Oulu 2026 meeskond ehitab kohapeale ise pop-up sauna. Lisaks pääseb festivali raames ehtsasse Kagu-Eesti suitsusauna Haanjas. See on festivali satelliitsaun, kuhu on organiseeritud eraldi transport.

Vestluskultuur saunades on selline, nagu see peaks olema kogu ühiskonnas – sõbralik, vastandumist väldiv, ühisosa otsiv, kaasav. Saun on meie kultuuri süvajuur, ent praeguses ajas ka heaolu ja lõõgastuse tooja, popp igas vanuserühmas ja kultuurikihis. Saun teeb võrdseks, saunas pole tiitleid, aumärke ega mundreid.

Saunas suhtlevad inimesed üksteisega austavalt, sõbralikult ja siiralt. Ilma nutiseadmeta keskendutakse inimesele ja asjadest rääkitakse nii, nagu need on. Ainult inimene loeb. See on alasti tõde sõna otseses mõtes.

Reedel 10.05. aruteluringid algavad kell 17, 18 ja 19. Kell 20 on rahustav saunarituaal. Laupäeval 11.05. aruteluringid toimuvad kell 15, 16, 17 ja 18. Kell 19 on jälle lõpetuseks rahustav saunarituaal. Festivaliala on lisaks kaks vaiksed sauna.

Arutelus kõik on võrdsed osalejad. Aruteluringide eestvedajateks (leilimeistriteks) on mh “saunaminister” Rein Sikk, Ukrainasse rindesaunu korraldav Ilmar Raag, filmi “Savvusanna sõsarad” produtsent Marianne Ostrat, kirjanik Mika Keränen ja TÜ Maailmaülikooli projektijuht Triinu Laan. Vestlused on eesti keeles, kahes saunas ka inglise keeles.

”Alasti tõde” on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.

Kui soovid kehakinnitust või vajad öömaja, vaata Tartu 2024 külalislahkuse võrgustiku liikmete pakkumisi: https://tartu2024.ee/soovitused-tartulinn

Aeg:
Reedel 10.05.2024 kl 17-21
Laupäeval 11.05.2024 kl 15-20

Koht:
Emajõe linnaujula, Ujula tänav 102, Tartu linn

Keel:
Peaosa vestlustest on eesti keeles. Osa ka inglise keeles.

Kõrval on riietumiseks telk ning joogi- ja söögimüüg.

Piletid:
5 eurot (lapsed alla 12. aastad tasuta)

Lisainfo ja registreerumine Mooska suitsusauna:
Eda Veeroja, eda.veeroja@gmail.com
Registreerumine: https://forms.office.com/e/AL7W9se3gu

Koostööpartnerid:
Eesti Maaturism, Oulu 2026, Oulun Rantasaunaseura,  International Sauna Association (ISA), MTÜ Emajoe Lodjaselts, Operaatio Pirkanmaa, Visit Tampere/The Sauna Capital, Tarton Suomi-seura, Tartto 2024, Narvi, Metsä Group Pärnu, HUUM, Lemmik Mees, Kärg Saun, Brek, Saunum, Saunas for Ukraine
 

Produtsent:
Hannele Valkeeniemi, Soome Instituut, hannele.valkeeniemi@finst.ee

Üritused

Üritusi ei leitud
Osta pilet Alasti tõde Alasti tõde Emajõe Linnaujula
Osta pilet Alasti tõde Alasti tõde Emajõe Linnaujula
Laadimine...
Lae uuesti
Sinu otsing ei andnud tulemust.
Laadimine...
Lae uuesti