logo
Выбрать период
Поиск на карте
Меню

Carmen. G. Bizet' ooper.

Пт 11.10.2024 19:00
Rahvusooper Estonia, Tallinn

SEB esitleb:

CARMEN

Ooper, kus kirg valitseb lava!

 

Georges Bizet’ ooper Henri Meilhaci ja Ludovic Halévy libretole Prosper Mérimée samanimelise romaani järgi

Maailmaesietendus 3. märtsil 1875 Pariisi Opéra Comique’is

Esietendus Rahvusooperis Estonia 27. septembril 2024

 

Muusikajuht ja dirigent: Arvo Volmer

Dirigendid: Henri Christofer Aavik, Kaspar Mänd

Lavastaja, dekoratsiooni- ja kostüümikunstnik: Pierre-Emmanuel Rousseau (Prantsusmaa)

Valguskunstnik: Gilles Gentner (Prantsusmaa)

 

Rahvusooper Estonia koor, orkester ja poistekoor

 

Prantsuse keeles eesti- ja ingliskeelsete subtiitritega

 

Kui „Carmen“ 1875. aastal esmakordselt Pariisis lavale jõudis, peeti ooperi süžeed kõlvatuks ja tegelasi vulgaarseiks. Bizet šokeeris publikut tuues ooperilavale inimesed rahva seast – külast, vabrikust, mustlaslaagrist ja salakaubavedajate hulgast ning näidates laval peategelase mõrva. Pjotr Tšaikovski, mõistes teose suurust, ennustas ooperile hiilgavat tulevikku: „Kümne aasta pärast on see kõige populaarsem ooper maailmas.“ Ja tal oli õigus, sest „Carmen“ on ooperiliteratuuri üks armastatumaid teoseid ning toreadoori laulust ja peategelase habaneerast on saanud mitmetele põlvkondadele ooperimuusika sümbolid.

 

Bizet’ kirgliku muusika äratab laval ellu prantsuse lavastaja Pierre-Emmanuel Rousseau, kes kirjeldab oma nägemust Carmenist järgmiselt: „Carmen on naine, keda painavad saatus ja ettemääratus, mida juhivad mehed ja ebausk, religioon ja paganlus. Selle kujutamiseks laval soovin pöörduda tagasi Mérimée kompromissitu kangelanna juurde. Sigarivabrik, eikellegimaa ja härjavõitluse areen on see, kus Carmen tantsib, paneb kaarte, kutsub vaime välja ja kogeb hirmu. Ta on algusest peale teadlik oma saatusest, mis viib teda lähemale surmale, nagu loom, kes haistab ohtu ja jahimeest. Carmen on ka anarhia ja kehtivate reeglite vastu võitlemise sümbol, ta esindab täielikku ja surmavat vabadust ning oma suhtumise ja käitumisega esitab kodanlikule moraalile väljakutse. Nagu must päike leiab see naine don Josés oma saatuse tööriista. Don José on juba kord tapnud. Ta on mõrvar, kes oma tegude eest põgenedes astus sõjaväkke ning lahkus kodukülast. Ta on hingelt katki, ohtlik ja väga ebastabiilne. Nõid Carmenis tunnetab seda momentaanselt. Ta kasutab Joséd ära, ajab ta hulluks ning viib mehe nii kaugele, et too ta tapab, sest nõnda näeb Carmen oma saatust. Seda tahangi oma lavastusega näidata – lugu, mis kulgeb härjavõitluse areeni liivas, Madonnade, salakaubavedajate, higi, tantsude, toolide ja härjavõitluse vahel.“

 
Soovituslik vanus 7+
Показать большеПоказать меньше
Мероприятие Дата / Время Место проведения Цена  
Carmen. G. Bizet' ooper. Пт 11.10.2024 19:00 Rahvusooper Estonia, Tallinn 17.00 - 75.50
Мероприятие Carmen. G. Bizet' ooper.
Дата / Время Пт 11.10.2024 19:00
Место проведения Rahvusooper Estonia, Tallinn
Цена 17.00 - 75.50
Информация о ценах
Soodustused on personaalsed. Palume etendusele tulles kaasa võtta soodustust võimaldav dokument: Eesti Vabariigis välja antud kehtiv õpilas-, üliõpilaspilet, ISIC/ITIC kaart või Eesti Vabariigis välja antud pensionitunnistus või töövõime kaart. Korraga kehtib ainult üks soodustus. Soodustused ei kehti külalisetendustele ja eriprojektidele.
 
Soovime, et teatrikülastus kujuneks kõigile saalisviibijatele positiivseks elamuseks, seepärast juhime tähelepanu, et täiskasvanutele mõeldud lavastused ei sobi reeglina vaatamiseks alla 7-aastastele lastele. Palume vaadata lavastuse lehelt konkreetse lavastuse soovituslikku vanusepiirangut.
 
ÕPILASTELE JA ÜLIÕPILASTELE
• suures saalis toimuvatele etendustele soodustus 50% piletihinnast.

PENSIONÄRIDELE -30% 
• soodusetendused 30% piletihinnast (vt * mängukavast). Eesti Vabariigis välja antud pensionitunnistus palume etendusele tulles kaasa võtta.

TÖÖVÕIME KAART -30%
• soodusetendused 30% piletihinnast (vt * mängukavast). Eesti Vabariigis välja antud Töövõime Kaart palume etendusele tulles kaasa võtta.

PARTNERKAART -5%
Partnerkaardi omanikele kuni 2 pileti ostmisel. Soodustust võimaldav dokument palume etendusele tulles kaasa võtta. Partner Card discount, up to 2 tickets. When attending the performance, we kindly ask you to take a valid document with you.
 
CLUB ONE -10%
Club One kaardi omanikele kuni 2 pileti ostmisel. Soodustust võimaldav dokument palume etendusele tulles kaasa võtta. Club One Card discount, up to 2 tickets. When attending the performance, we kindly ask you to take a valid document with you.
Ratastoolis külastajale leiab Rahvusooper parima sobiva koha saalis. Palume ostuks pöörduda otse Rahvusooperi poole tel. 6831210
 
Pileteid tagasi ei osteta ja ümber ei vahetata
Место проведения
Rahvusooper Estonia, Tallinn
Estonia pst 4 Tallinn Põhja-Eesti Эстония
Организатор
Rahvusooper Estonia
Estonia pst. 4 Tallinn 10148 Harjumaa
6831210
estonia@opera.ee
Рег. №: 74000033
Мероприятие Carmen. G. Bizet' ooper.
Дата / Время Пт 11.10.2024 19:00
Место проведения Rahvusooper Estonia, Tallinn
Цена 17.00 - 75.50
Другие даты Тот же организатор То же место проведения
Купить билет Carmen. G. Bizet' ooper. Esietendus! Carmen. G. Bizet' ooper. Esietendus! Rahvusooper Estonia, Tallinn
Купить билет Carmen. G. Bizet' ooper. Carmen. G. Bizet' ooper. Rahvusooper Estonia, Tallinn
Купить билет Carmen. G. Bizet' ooper. Carmen. G. Bizet' ooper. Rahvusooper Estonia, Tallinn
Купить билет Carmen. G. Bizet' ooper. Carmen. G. Bizet' ooper. Rahvusooper Estonia, Tallinn
По вашему запросу ничего не найдено
Загрузка...
Перезагрузить